Кеа – любителі овець

Попугай кеа

Нестор, один із героїв давньогрецької міфології, був відомий завдяки своїм мудрим порадам. Це ж ім’я дали пернатим, оскільки саме вони вважаються найстарішими представниками новозеландських папуг. Один з найвідоміших птахів цього виду — кеа, невелика папуга з оливковим оперенням. Його батьківщина – гірські райони Південного острова.

Живе він у нижніх поверхах лісу, будує гнізда в розщелинах скель чи просто землі. Що ж особливого у цих папугах! Може, незвичайний дзьоб нестора, вигнутий, як серп, і призначений для викльовування коріння, слимаків, а також для розщеплення твердої хітинової оболонки комах! Але це цілком звичайна для папуг їжа.

Напевно, все незвичайне, пов’язане з кеа, почалося з вигадки. Ще наприкінці XIX століття в одній із книг про Австралію можна було прочитати: «…Але кеа не задовольняються цією простою їжею, вони перетворилися на злісних розбійників. Збираючись у зграї, вони нападають на овець, перерізають їм горло гострим дзьобом і пожирають їхнє м’ясо». І ще вірили, що взимку ці птахи прилітають з гір у долини, проникають у сараї і пожирають там окості, вивішені для копчення. Що було за подібними розповідями, можна собі уявити. Прозвучав клич: «Смерть кеа!»

кеа

Сьогодні їх старанно охороняють. Уряд Нової Зеландії заборонив вивіз рідкісних птахів за межі країни. Що ж до пристрасті кеа до овець, тут думки вчених розділилися. Більшість орнітологів вважають це чистою вигадкою. Інші припускають, що птахи іноді харчуються м’ясом. Але й ті й інші солідарні в одному: на свійських тваринах це не відбивається жодним чином…

Автор: Павло Чайка, головний редактор журналу Пізнавайка

При написанні статті намагався зробити її максимально цікавою, корисною та якісною. Буду вдячний за будь-який зворотний зв'язок та конструктивну критику у вигляді коментарів до статті. Також Ваше побажання/питання/пропозицію можете написати на мою пошту pavelchaika1983@gmail.com або у Фейсбук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *