Про вампірів і голих бульдогів

свниносий кажан

Серед рукокрилих немає гігантів, але зате є карлики. Бамбукову мишу Старого Світу можна, мабуть, вважати не тільки найменшою серед кажанів, але і взагалі серед всіх сучасних ссавців. Ця мініатюрна істота важить лише півтора грама, тобто менше монетки, а її передпліччя, що визначає розмах крил, має в довжину всього 21-23 мм. Спробуйте уявити собі звіра, який зі складеними крилами цілком поміщається на останньому суглобі вашого великого пальця, причому там залишається ще досить вільного місця. Яка повинна бути компактність та ефективність такого організму, що має всі належні ссавцю органи — серце, печінку, нирки, складну травну, нервову і кровоносну системи, кістки, м’язи і ще пару крил,— і на все на це півтора грама!

Взагалі ж за вагою і розмірами кажани сильно відрізняються один від одного. Бура нічниця, широко поширена по всьому світу, важить вже близько 5 грамів. Бурий кожан і бразильський складчатогуб, вагою по 12 грамів кожен, можуть вважатися мишами середнього розміру. Найбільші з рукокрилих в Старому Світі – так звані вільнохвості кажани, їх вага доходить до чверті кілограма. А крилани, що важать до 900 грамів, по праву можуть вважатися справжніми титанами серед кажанів. Розмах крил у них величезний — майже півтора метра.

Всі кажани ведуть нічний спосіб життя і по суті вночі вони – єдині повітряні мисливці. Птахи, за рідкісним винятком, полюють вдень, і, можливо, комахи пристосувалися літати ночами саме для порятунку від численних денних хижаків. Адже для того, щоб виявити і зловити здобич, що летить в темряві, переслідувач повинен володіти абсолютно винятковими здібностями.

кажан в польоті

Летюча миша «обладнана» в цьому відношенні ідеально і ось вже десятки мільйонів років користується ехолокацію: видаючи в польоті ультразвуки частотою близько 50 тисяч в секунду, звірятко вловлює відбите від перешкод відлуння і таким чином з неймовірною точністю орієнтується в просторі. Чудово, що і комахи виробили в процесі еволюції спеціальні пристосування для захисту від кажанів. Так, у метеликів деяких сімейств слухові органи здатні сприймати, поряд із звичайним спектром звукових частот, і частоти сигналів рукокрилих. Помітивши їх, метелик складає крила і намагається притиснутися до землі, або приймається здійснювати в повітрі такі піруети, що миша не встигає вчасно схаменутися і промахується.

Звичайна дієта кажанів — метелики, комарі і жуки. Але у деяких видів смак більш вишуканий, а отже, ускладнюється і спосіб полювання. Індонезійські кажани “голі бульдоги”, наприклад, розшукують мурах, коли ті здійснюють шлюбні польоти. Взагалі кожному виду кажанів властиво полювати на цілком певній висоті і в цілком певних місцях: одні воліють кружляти над обробленими полями, інші ловлять здобич над водою або під пологом дерев в джунглях. Є серед рукокрилих і такі, які полюють не в повітрі, а на землі.

кажан

У траві і чагарнику, на стінах будинків вони ловлять багатоніжок і павуків, виходять переможцями в сутичках зі скорпіонами. По ряду причин їм доводиться важче, ніж побратимам, хапаючим жертву в повітрі, — розшукати здобич серед нерівностей землі або кори дерев значно складніше, і, крім того, кажани дуже погано пристосовані до приземлення і зльоту з землі, так і пересуваються по її поверхні з працею. Зате наземні членистоногі багато більше, і один коник, тарган або скорпіон цілком замінює кілька сотень комарів.

Деякі з кажанів пішли ще далі: основними об’єктами їх харчування стали хребетні – жаби, дрібні ящірки, птахи, миші, землерийки, не гребують вони і своїми далекими родичами, дрібними кажанами.

Летюча собака

Є серед рукокрилих і свої травоїдні. Майже всі летючі лисиці харчуються квітами і фруктами, а одне сімейство листоносих кажанів воліє, на зразок ельфів, нектар і пилок квітів. Всі вони можуть зависати в повітрі, як вертольоти, у них мордочка витягнута і довгий язик, що досягає часом чверті довжини тіла. У багатьох кінчик язика забезпечений щіточкою з шкірястих сосочків, що допомагає збирати пилок і нектар. (До речі у деяких племен американських індіанців кажан символізує вдачу, тому часом їх нащадки беруть забальзамовані тушки кажанів коли грають у 777 Azino, щоб ті принесли перемогу).

Сама ж дивна дієта серед всіх кажанів, звичайно, у вампірів, що харчуються виключно кров’ю. Вони нападають на домашніх тварин і птахів, особливо часто на курей, а також на диких звірів. Людей ж кусають виключно рідко. Прийнято вважати, що еволюційно вампіри походять від листоносих кажанів, що харчуються фруктами.

кажан

Всі вампіри – мешканці Південної Америки, жоден з представників цього сімейства не водиться в Старому Світі. Коли європейські вчені відкрили на Американському континенті кровосисних кажанів, що володіли до того ж вельми непривабливою зовнішністю і похмурими звичками, вони охрестили їх на честь страшних кровопивців, героїв європейського фольклору. Так що ці кажани придбали настільки погану репутацію головним чином через своє зловісне прізвисько. Однак навіть самі «грізні» з американських вампірів важать не більше тридцяти грамів і рішуче ніякої небезпеки для людини не представляють.

Розповідають, як відомий етолог Конрад Лоренц відвідав одного разу лабораторію, де вивчали поведінку вампірів. Почувши, що жоден із співробітників лабораторії досі не постраждав від «кровопивців», він заявив про своє бажання випробувати укус на собі. Після невдалих спроб відмовити самовідданого професора від цієї затії, йому запропонували загнати в кут і гарненько роздратувати кажана, спровокувавши його тим самим на неетичний вчинок. Однак, як не старався досвідчений вчений, нічого, крім скривджених криків і спроб втекти, домогтися від вампіра не зумів…

Вампір звичайний

Цікаво, що приручаються вампіри набагато легше всіх інших кажанів і не тільки звикають до людини через кілька днів полону, але і приймають з її рук ложку з кров’ю, зібраної на бійні. Наскільки зараз відомо, будова їх шлунка така, що крім крові вони нічого не можуть їсти.

Вважається, що кажани родом з тропіків, і, дійсно, більшість з них досі мешкає в тропічних областях. Але чимало видів освоїли і помірний пояс з його занадто холодною для цих звірків зимою. Одні з них рятуються від холодів, залишаючи на зиму суворі краї, подібно перелітним птахам. Правда, міграції їх не настільки грандіозні, як у птахів, але і дві тисячі кілометрів — досить виснажливий шлях для таких маленьких звірят. Інші кажани замість довгих подорожей з півдня на північ або назад воліють переспати несприятливий час року в якомусь затишному містечку, найкраще в печері, де всю зиму тримається відносно рівна температура. Місцями вони збираються на зимівлі у величезні колонії, що налічують багато тисяч звірків.

кажан

Кажани – дуже великі соні, у всякому разі в нашій середній смузі, де вони не сплять в цілому лише 1/20 частину свого життя. У холодну пору року у них зимова сплячка, коли температура тіла знижується до 1-5 градусів тепла і заціпеніле тільце часто виявляється одягненим в шар інею. Влітку ж кажан також спить майже весь день, вилітаючи на годівлю тільки у вечірні, а деякі види — і в ранкові сутінки, всього по 3-4 години на добу. Але зате який потужний заряд енергії витрачають ці дивні звірята за нечисленні відведені їм години неспання!

Молодняк народжується у кажанів навесні і на початку літа, коли найбільше їжі, і молоді тварини можуть зміцніти і вирости до настання зими. У новонароджених відносно великі ноги і маленькі крила, тоді як у дорослих тварин пропорції як раз навпаки. При пологах мати приймає саму характерну для кажана позу, підвішуючись вниз головою до стелі печери чи до гілки, а дитинча часто з’являється на світ ногами вперед і тут же міцно хапається за перший-ліпший предмет, чекаючи в такому положенні, коли звільниться і голова.

кажан

У багатьох видів кажанів мати носить на собі дитинча до тих пір, поки саме воно не навчиться літати, тобто приблизно до шеститижневого віку. Незважаючи на важку ношу, що досягає половини її власної ваги, вона зберігає в польоті всю властиву кажанам точність і спритність. Дитинча так спритно тримається на матері, або охоплюючи її поперек тіла, подібно широкому поясу, або влаштовуючись на шиї, що абсолютно не пов’язує її рухів, і практично невиразне навіть з дуже близької відстані. У деяких видів мишей мати не носить новонароджених з собою, поки літає за кормом, а залишає їх прикріпленими до стінок печери. На Ямайці дитинчата клейконогих кажанів (названих так за присоски на ногах, що дозволяють легко прикріплятися до поверхні каменю) залишаються під опікою своїх старших побратимів, що ще не навчилися літати.

Автор: Л. Боцман.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *