Ібіс: у фатальної межі

Ібіс

В даний час в списку птахів Далекого Сходу та й, мабуть, всієї Землі до найбільш рідкісних і явно вимираючих належить ібіс. Ця червононога чапля, або «токі», так ібіса називають в Японії, в наші дні стала надзвичайно рідкісною і вимагає термінової, невідкладної допомоги людини. Інакше в самий найближчий час ібіс зникне з лиця Землі і назавжди. Воскресити його не вдасться! Занадто близька та фатальна межа, коли навіть найсуворіші охоронні заходи вже не зможуть нічим допомогти.

Трагічні заклики зберегти цю майже вимерлу птицю звучать зі сторінок японських книг і фотоальбомів. Коли дивишся на червононогого ібіса, зображеного фотокамерою, то мимоволі виникає гірке почуття: «близький до вимирання!»

«Будемо охороняти цю птицю, як бережемо життя людей!» – пише в передмові до своєї книги відомий японський орнітолог Ямасіна Йосімаро.

– Якщо люди будуть охороняти ібіса і надавати йому допомогу, то це перевищить всі розміри нашої радості! – типово в японському стилі звучать голоси заклику до людей зберегти, відродити, зберегти від повного зникнення цю рідкісну птицю.

В Японії до 1912 року ібіс не вважався рідкістю і жив повсюдно і навіть подекуди вважався шкідливим птахом, що топче розсаду рису. У Китаї, в провінції Ганьсу, ібіс мешкав на рисових полях, птахи перебували на них майже цілий рік. Мешкав ібіс в Кореї і на Тайвані.

Ібіс

Для свого проживання ібіс потребує декількох умовах: йому потрібні відкриті болота, береги річок і озер і заливні площі рису, де він годується, і невеликі лісонасадження, де ібіс, подібно чаплі, влаштовує своє невигадливе гніздо.

Ібіс червононогий – рідний брат священного ібіса древніх єгиптян. Він дуже гарний. Хода у нього повільна, розмірена. Ібіс ніколи не бігає. Він щільний, кремезний і зростанням трохи нижче чаплі. На червонощокій голові – пишний хохол, точно корона з пір’я. Хвіст ніжно-рожевий, ноги яскраво-червоні. А довгий вигнутий, як у кроншнепа, дзьоб весь блискуче чорний, з червоним кінчиком. Сидячи на дереві, ібіс притискає шию і горбиться. І дивно бачити, як з великої грудки білого пера стирчить довгий тонкий дзьоб.

В гніздовий період, навесні, оперення дорослого ібіса стає темно-сірим, на вигляд брудним. У другій половині літа, після линьки ібіс знову одягає своє святкове вбрання. Він дуже охайний і після купання завжди ретельно чистить пір’я.

Ібіс

Голос ібіса неблагозвучний, схожий на каркання ворони. Тільки дещо грубіше, голосніше і з “паризьким прононсом”. Кричить він на льоту і сидячи на землі або на дереві. Основна їжа ібіса та ж, що і у чаплі. Це дрібна риба, жаби, тритони, молюски і великі водяні комахи. Тухлої риби ібіс не їсть, вважає за краще свіжинку.

Ібіс вельми обережний птах і близько до себе не підпускає. Перельоти, як правило, ібіс здійснює в нічну пору і рідше вдень. Тому він малопомітний і багатьом абсолютно невідомий. “Птахом-привидом” називають ібіса в Японії.

ібіс в польоті

З початку XX століття, у зв’язку з висиханням і осушенням боліт, рубкою лісу і оранкою незайманих раніше земель, місця гніздування і кормові угіддя ібіса сильно скоротилися, і він поступово став надзвичайно рідкісним птахом. Крім того, в минулому ібіс вважався у всіх країнах Далекого Сходу цілком їстівної птахом. Це теж зіграло свою роль у зниженні його чисельності. У двадцяті роки минулого століття ібіса іноді ще добували поблизу озера Ханка, на річці Іман (нині велика Уссурка) і на узбережжі Амурської затоки. Бродячі птахи постійно спостерігалися на річці Іман аж до 1940 року і поблизу села Єлабуга, на Амурі, в 1949 році.

За даними японських орнітологів червононогий ібіс живе і понині на острові Садо, що в Японському морі, поблизу міста Ніїгата і знаходиться під міжнародною охороною. Мешкає цей «сувенір природи», як називають ібіса місцеві жителі, в горах, далеко від людських поселень.

Свої гнізда ібіси роблять на великих деревах, на сосні або каштані, вважаючи за краще бічні, що йдуть перпендикулярно від стовбура гілки, на висоті до десяти метрів. Ібіс любить, щоб був хороший огляд. Тут же, поблизу знаходиться і зона полів заливного рису, де він годується. Ібісу подобаються ті рисові поля, долинки і болота, що лежать між гір.

Гніздо робиться неохайно, абияк, по-чаплиному. Накидає кілька прутиків в купу, і гніздо готове. Знизу просвічує. Ноги пташенят провалюються в щілини між прутів. Підстилкою в гнізді служать мох і опале листя.

На початку травня з’являються пташенята, «вельветові» пуховички. Батьки годують їх до половини червня. Причому процес годування відбувається майже так само, як і у бакланів. Батько або мати заштовхує дзьоб пташеня в свій, трясе головою і, відригуючи напів переварену їжу, передає її пташеняті. Виліт молодих зазвичай в першій декаді червня. До осені ібіси збираються в зграйки і, вилітаючи на годівлю, слідують завжди одним і тим же курсом. А взагалі ібіси від місця ночівлі не віддаляються більше ніж на п’ять кілометрів.

Ібіс

Взимку, коли випадає сніг, ібіс з’являється у житла людини, на рисових полях, де завжди менше сніговий покрив. Дорослим ібіс стає на третьому-четвертому році життя.

У головному японському синтоїстському храмі Ісе кожні двадцять років відбувається заміна його новим дерев’яним будинком. У новий храм переносять і всі реліквії віри Сінто. Щоразу заново виготовляють двадцять одну коштовність – святині для цього храму. Серед цих святинь є і знаменитий “Меч Сугарі”. У рукоятки цього меча повинні бути два крила ібіса.

Вперше храм Ісе був побудований 1200 з гаком років тому. У 1973 році відбувалося шістдесяте переселення храму в нову дерев’яну будівлю. І для цього торжества знову знадобилися крила ібіса. Цього разу їх підібрали десь у горах острова Садо. Але коли від храму Ісе надійшла заява з проханням зловити для цих церемоній одного живого ібіса, Міністерство освіти і Міністерство землі і лісу відмовили в цьому навіть древньому храму. Жерці храму Ісе теж зобов’язані піклуватися про цього птаха.

Всякі спроби вирощувати ібісів в Японії штучним шляхом з утриманням у великих вольєрах не дають результату. Не допомагають ні заливні рисові поля, зроблені спеціально для годування птахів, ні посадка у вольєри інших птахів. Адже ібіс – стайний птах і на самоті нудьгує. Всесвітній фонд допомоги диким тваринам вносив кошти на охорону і розведення ібісів в Японії. Але марно. У неволі цей птах «сумної долі» гине. Культурного ландшафту популяція ібісів в гніздовий період позитивно уникає. Лише іноді в пошуках корму відвідує рисові поля. І все. І безумовно, якщо ібіс не стане селитися і жити поблизу людей, зберегти цю майже вже вимерлу птицю навряд чи вдасться.

Автор: В. Яхонтов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *