Зникаючі птахи

каліфорнійський гриф

Природна історія ще і ще раз нагадує орнітологам і любителям птахів про необхідність надзвичайної обережності при спробах занести ту чи іншу породу птахів у список «остаточно зниклих з лиця землі», спробах, часто заснованих тільки на тому, що дана порода перестала зустрічатися в звичайних місцях проживання . Прикладом може служити каліфорнійський гриф. Протягом майже цілого століття орнітологи вважали цього птаха – «велетня повітря» – вимерлим. Таке припущення було не позбавлене підстави. Цей хижий птах, гніздиться в скелях (він відомий також під ім’ям «гігантського кондора»), жив переважно в Каліфорнії; однак приблизно з 1850 року його жодного разу (у всякому разі, за свідченням компетентних осіб) не бачили. Багатьом здавалося, що, не наділений від природи здатністю швидко розмножуватися, гриф не зумів винести різких змін, що відбулися за одне століття – або навіть ще швидше – в його природному оточенні.

Залишки скелетів цих птахів, знайдені поблизу Лос-Анжелеса, змушують припускати, що каліфорнійський гриф влаштувався в цій частині земної кулі близько 50000 років тому. Здавалося, сама природа, що наділила грифа величезною силою, могутніми крилами, розмах яких часто перевищує три метри, і здатністю підніматися на висоту більше шести кілометрів, «увічнила» цього птаха (особливо якщо врахувати, що тривалість життя грифа досягає ста років). Ось чому орнітологи з такою радістю зустріли повідомлення про «величезного незграбного птаха, що мешкає в графстві Вентура». Експедиція, до складу якої увійшли вчені та лісничі, обстежила цей район і виявила деяку кількість птахів, що гніздяться в дикій місцевості на північ від Лос-Анжелоса. Було виявлено більше 25 особин, але, за останніми підрахунками, число вцілілих птахів перевищує 60. Грифи живуть у відокремленому гірському районі, куди рідко заглядає людина; завдяки цьому вони і змогли вціліти.

каліфорнійський гриф

Донедавна американський жовтоклювий дятел також значився в списку вимерлих птахів. Протягом сторіч основним місцем його поширення був лісовий масив Сінгер-Трект в Луїзіані, але лісопромисловці, які винищили на величезних просторах прекрасні незаймані ліси, знищили також і гніздів’я цієї красивої птиці. Потім жовтоклювий дятел був знову виявлений у Флориді. Щоб зберегти цю птицю, тут створено спеціальний заповідник.

ШВИДКІСТЬ РЯТУЄ НОТОРНІСА

На початку XX століття новозеландські натуралісти стали побоюватися, що ноторнісу – дуже рідкісному новозеландському птаху – загрожує вимирання. Поступово ця тривога все посилювалася; однак кілька десятиліть тому ноторніс був виявлений у важкодоступному районі Саутленд. Цей птах з зелено-червоним оперенням, що належить до сімейства коростельових, чудовий тим, що не може літати, так як має слабкі, нерозвинені крила. Однак він має здатність бігати з дивовижною швидкістю, що, безумовно, допомогло йому вижити, незважаючи на безліч ворогів – таких, як яструб і горностай. Вчені сподіваються, що врятувати ноторнісів від вимирання вдасться шляхом розведення їх у неволі.

Інша новозеландська птиця, «сідлоспін», схожа на шпака, також вважалася вимерлою. Але ось експедиція, очолювана д-ром Р. А. Фалла, директором Державного музею у Веллінгтоні, виявила сідлоспіна на острові в кількох милях на північний захід від острова Стюарт. Цей птах отримав свою дивну назву завдяки коричневій плямі на спині, що нагадує формою сідло; другою відмінною рисою сідлоспіна є яскраво-помаранчева борідка під дзьобом.

сідлоспин

Якщо той чи інший різновид птахів протягом тривалого часу не трапляється людям на очі, орнітологи, природно, приходять до сумного висновку, що він зовсім зник з лиця землі, і зараховують його до класичної галереї вимерлих птахів, таких, як моа, дронт (додо ), безкрила гагара і ряд інших.

Моа прийнято називати «гігантським страусом». Ця назва, по суті, об’єднує кілька видів нелітаючих птахів, що колись водилися в Новій Зеландії. Якщо найменший представник цих видів був завбільшки приблизно з індика, то найбільший досягав висоти 3,6 метра (у два рази більше середнього людського зросту). У моа була маленька голова, довга гола шия, короткі нерозвинені крила і закруглені нещільні пір’я. Він не міг літати, але зате бігав дуже швидко.

птиця моа

Однак ця природна властивість не врятувало моа (якщо тільки він не ховається десь в недосяжних, непрохідних болотах – таку можливість допускають лише деякі фахівці). Що стосується причин зникнення моа, то вчені висувають з цього приводу різні теорії. Деякі антропологи, наприклад, вважають, що моа був винищений маорі або більш давніми мисливськими племенами, які вважали його м’ясо ласою їжею. Один американський фахівець, який вивчав обставини зникнення моа, висунув таку теорію: число птахів поступово зменшувалося тому, тому що моа зазвичай годувалися в лісових болотах, наповнених небезпечними трясовинами, в яких вони гинули. Підтвердженням цієї теорії служать скелети моа, знайдені в болотистих районах Долини пірамід на острові Південному. Інші вчені стверджують, що причиною загибелі моа були різні стихійні лиха – землетруси, повені і т. д.

птиця моа

«МЕРТВИЙ ЯК ДРОНТ»

Але історія дронта – птахи, що жила лише на острові Маврикій в Індійському океані, – не викликає жодних розбіжностей. Про його долю свідчить поширений в Англії вислів: «Мертвий, як дронт». Коли кілька століть тому португальські моряки вперше зіткнулися з цією птицею, вони переконалися, що вона являє легку здобич і для людини і для собаки. Португальці назвали птицю «додо» (по-португальськи – «дурник»), так як дронт, величиною рази в три більше індика, був незграбний і не міг ні літати, ні бігати, ні оборонятися. Огрядний, коротконогий, з довгим дзьобом і слабкими крилами, він не зумів протистояти поселенцям, що явилися на острів і домашнім улюбленцям, яких ті привезли з собою. До кінця XVII століття дронт був знищений.

птиця додо

Іншою такою ж нелітаючою птицею, яку природа немов забула наділити необхідними засобами захисту від наземних ворогів, є безкрила гагара, що жила в північній півкулі – в Ісландії, Гренландії, Північній Канаді і Ньюфаундленді. В даний час безкрила гагара – великий птах з гуску величиною, що нагадує за зовнішнім виглядом пінгвіна, – повністю винищена.

безкрила гагара

Подібна ж доля спіткала ще двох птахів, свого часу дуже поширених в Америці: красивого мандрівного голуба і маленького каролінського папугу. Голуб – довгохвостий швидкий птах – налічувався колись в середньозахідних штатах мільярдами. Переможна хода цивілізації спричинила за собою знищення гніздівель мандрівного голуба; крім того, птахів масами винищували, полюючи за їх м’ясом. Останній відомий представник цього різновиду голубів помер у 1914 році в зоологічному саду міста Цинциннаті.

Є підстави вважати, що і багато інших птахів, наприклад лабрадорская гага, луговий тетерев, ескімоський кроншнеп і один з видів водяних пастушків, що жив на Гавайських островах, в даний час вимерли або дуже близькі до повного вимирання. Любителі птахів сподіваються, однак, що калааллісут кроншнеп ще вцілів в аргентинських пампасах або в сніжних пустелях Арктики, оскільки цей птах мігрує на далекі відстані. Але доля пастушка з Гавайських островів ще сумніша. Коли орнітологи виявили, що пастушки на цих острівцях вимирають внаслідок нестачі рослинності (вона знищувалася кроликами), була зроблена спроба перевезти вцілілих птахів на острів Мідуей. Кількість птахів спочатку зросла, проте завезені кораблями під час другої світової війни щури знову різко скоротили їх число.

птах пастушок

І все ж орнітологи, посилаючись на ті дивовижні випадки, коли вдавалося знову виявити птахів, що давно вважалися вимерлими, висловлюють сподівання, що, принаймні, деякі з цих порід могли ще вціліти. Перед війною число особин лебедя-кликуна і рожевої колпіци в місцях їх розповсюдження скоротилося до кількох десятків. В даний час вони зустрічаються в значно більшій кількості, перший – на заході США і в Канаді друга – в Техасі і у Флориді.

лебідь кликун

Можна, звичайно, назвати й інших птахів, які числяться в списку «під загрозою»: буревісник Бермудських островів, якщо й збережений, то в незначній кількості; великий білий американський журавель, щорічний облік якого в його зимовому гніздівлі в Техасі свідчить про неухильне зменшення кількості цих птахів; північноамериканська дика індичка; фламінго, все рідше зустрічається на Багамських островах; крихітна співоча пташка Бахмана, яку в наші дні можна лише зрідка побачити в болотистих лісах південних штатів США.

Якщо одні види птахів, вимерлі або знаходяться під загрозою вимирання, зобов’язані своєю сумною долею людям, що полюють за м’ясом, то інші зникли в результаті наступу цивілізації – нових методів ведення сільського господарства, знищення незайманих лісів, широкого будівництва і всіх інших явищ, що неминуче супроводжують людський прогрес.

Автор: Джон Уестбюрі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *