Слон – добродушний гігант

слон

Зміст:

  • Слон: опис, будова, характеристика. Як виглядає слон?
  • Скільки живуть слони
  • Де мешкають слони
  • Чим харчуються слони
  • Вороги слонів
  • Види слонів, фото та назви
  • Розмноження слонів
  • Чому слони бояться мишей?
  • Чому у слона довгий ніс?
  • Цікаві факти про слонів
  • Слони, відео

    Назва цієї дивовижної тварини давно стала прозивною. «Як слон в посудній лавці» і багато інших крилатих виразів, афоризмів пов’язаних зі слонами існують в нашій культурі. І неспроста, адже слон, мабуть, один з найбільш цікавих представників тваринного світу нашої планети, і також один із самих великих. Точніше слон найбільший серед всіх наземних видів тварин. Про нього наша сьогоднішня стаття.

    Слон: опис, будова, характеристика. Як виглядає слон?

    Слони справді виглядають гігантами серед інших тварин. Висота слона складає 2-4 м, при вазі від 3 до 7 тонн. При цьому слони, які живуть в Африці більші, ніж слони Азії, деякі особливо великі африканські савані слони можуть важити і всі 10-12 тонн. Тіло слона могутнє, воно вкрите товстою шкірою бурого або сірого кольору з глибокими зморшками. Товщина шкіри слона складає в середньому 2,5 см, недарма вона теж стала одним з прозивних символів цієї істоти, «товстошкірий як слон» кажуть, часом характеризуючи людину, яку складно зачепити або образити.

    Також слони, на відміну від їх найближчих родичів мамонтів (на жаль вимерлих) практично не мають рослинності на тілі.

    Голова слона досить велика, з великими фірмовими вухами. Такі розміри вух природа дала слонам не тільки для краси, бо вони також мають і одну дуже корисну функцію – регулюють тепловий обмін. Обмахування вухами дозволяє слонам збільшити охолоджуючий ефект.

    вуха слона

    Товсті ноги слона мають дві колінні чашечки, і така будова їх ніг робить слона єдиною наземною твариною, яка нездатна стрибати (втім, слонам в стрибках і немає необхідності). В центрі стопи знаходиться особлива жирова подушка, яка пружинить при кожному кроці, саме вона дозволяє слонам пересуватися практично безшумно. Але що найцікавіше, так це те, що підошва ноги слона при наступі на землю різко розширюється, збільшуючи тим самим опорну поверхню, і знову звужується, коли слон піднімає ногу вгору. Подібний механізм дозволяє цим важким велетням без особливих зусиль пересуватися, в тому числі, і в болотистій місцевості, не тонучи при цьому в болотах.

    ноги слона

    Хобот слона – ще одна унікальна риса цієї тварини, його візитна картка. Насправді хобот у слонів утворений носом, зрощеним з верхньою губою. 100 м’язів + сухожилля, якими володіє слонячий хобот робить його сильним і гнучким. Для слонів хобот володіє цілим рядом важливих функцій (в цілому для них хобот приблизно теж, що руки для нас) – з його допомогою вони беруть їжу, поливають себе водою, спілкуються один з одним і навіть виховують потомство. Також хобот забезпечує слонам нюх і дотик.

    хобот слона

    А ось бивні слона – ще один важливий атрибут цієї тварини в якійсь мірі став і його прокляттям. Справа в тому, що висока цінність слонової кістки у свій час призвела до масового винищення слонів мисливцями та браконьєрами. Але не будемо про сумне, бивні слона ростуть протягом всього його життя і чим вони сильніше і могутніше, тим старіше є слон.

    бивні слона

    Також у слонів є хвіст, він у них такої самої довжини, як і задні лапи. Кінчик хвоста слона обрамляє жорстке волосся, він допомагає відганяти докучливих комах.

    Цікавий факт: всі слони люблять і вміють плавати. Також, незважаючи на свої значні розміри і уявну неповороткість, при бігу вони можуть розвивати швидкість до 50 км на годину.

    Бігучий слон

    Скільки живуть слони

    Тривалість життя слонів приблизно така ж як у нас, людей, в середньому слони доживають до 70 років.

    Де мешкають слони

    Слони мають два основних ареали проживання: Африка та Азія, як ми писали вище африканські слони більш великі, ніж азіатські і більш дикі, нижче ми детально зупинимося на кожному виді слонів.

    Чим харчуються слони

    Враховуючи величезні розміри слонів, цим велетням необхідна велика кількість їжі. Приблизно 16 годин на добу слони зайняті поглинання їжі, в середньому за день слон з’їдає 300 кг рослинності. Їжею для травоїдних гігантів служить трава, кореневища, листя дерев, плоди диких бананів, яблук. З пошуками їжі пов’язані міграції африканських слонів, зазвичай стадо слонів перебувати на певній території поки повністю її не спустошить, і вже коли вся трава, все листя навколо будуть з’їдені, слони висуваються в дорогу в пошуках нових пасовищ з соковитою рослинністю. Також деколи слони завдають істотної шкоди посівам кукурудзи, батату та інших сільськогосподарських культур. Їжу слони беруть за допомогою хобота, а пережовують корінними зубами.

    слон їсть

    Також слони не тільки багато їдять, але і не менше п’ють. За добу дорослий слон випиває від 100 до 300 літрів води. Не дивно, що слони завжди знаходяться поруч з водоймами.

    Вороги слонів

    Враховуючи їх розміри і потужність ворогів у слонів в природних умовах немає. Єдине що їм докучає, так це різні докучливі комахи, від яких допомагає товста шкіра, і обмахуючий хвіст.

    Тим не менш, головним ворогом слонів є, звичайно ж, людина, виною всьому бивні слона, які дуже високо цінуються, саме з-за цього в минулому ХХ столітті популяція слонів Африки скоротилася просто-таки у катастрофічних темпах. Частково у винищенні цих велетнів постаралися «освічені» білі мисливці, які відправлялися в Африку на мисливське сафарі. Слон, який входить в так звану «велику африканську п’ятірку» був бажаною здобиччю білих мисливців. На щастя зараз замість мисливських сафарі туристи більше відправляються на фото сафарі, слони тепер перебувають під охороною ряду африканських держав і живуть у спеціальних національних парках, де полювання на диких тварин суворо заборонено.

    Слон

    Види слонів, фото та назви

    Всі слони в залежності від місця проживання діляться на африканських і азіатських, притому африканські слони в свою чергу діляться на слонів саваних та лісових, далі детально на них зупинимося.

    Саванний слон

    Це самий великий представник сімейства слонових. Мешкає в африканських саванах вздовж екватора по всій Африці. Має темне забарвлення, сильні бивні і відросток на краю хобота.

    Саванний слон

    Лісовий слон

    Цей африканський слон трохи менше свого саванного родича. Має округлу форму вух. Мешкає у африканських тропічних лісах.

    Лісовий слон

    Індійський слон

    Живучий в Азії індійський слон є єдиним представником слонячого сімейства в цих місцях. Незважаючи на свою назву, індійський слон живе не тільки в Індії, але і багатьох інших сусідніх країнах: Бірмі, Таїланді, Китаї, Камбоджі, Лаосі, В’єтнамі, Брунеї, Індонезії. Індійський слон розмірами менше саванного, його відмітною особливістю є невеликі вушні раковини чотирикутної форми та відросток в кінці хобота.

    Індійський слон

    А ще ці слони на відміну від африканських побратимів були приручені людиною, здавна багаті індійські раджі пересувалися верхи на слонах, та воїни використовували слонів, в тому числі і в бойових цілях. У війнах стародавнього світу такий бойовий слон був подібний до сучасного танку.

    бойові слони

    Розмноження слонів

    Слони живуть сімейними стадами, в середньому по 9-12 особин, де ватажком є найстарша самка. Так, в слонячій родині панує матріархат. Статева зрілість у самок слонів настає в 12-14 років (так само як у людей), а до 16 років слониха вже здатна виношувати дитинчат.

    слони

    Що ж стосується самців, то після досягнення ними статевої зрілості у віці 15-20 років ті йдуть з рідного стада і стають слонами-одинаками. У певні шлюбні періоди, відчуваючи готовність до спаровування самок, слон самець підходить до стада і починає залицяння за вподобаною слонихою. В цей період між слонами-самцями нерідко виникають сутички, і тоді бажана слониха дістається самому сильному кавалеру.

    Вагітність слона триває 20-22 місяці, пологи проходять в товаристві інших самок із стада, ті дбайливо оточують маму і новонародженого, захищаючи від випадкової небезпеки. Зазвичай народжується тільки одне слоненя, в дуже рідкісних випадках може бути двійня. Народжене слоненя зазвичай має вагу близько центнера. Слоненя розвивається дуже швидко, вже через місяць він ходить і смокче материнське молоко, подорожує з родичами, вхопившись своїм хоботом за мамин хвіст. До двох років слоненята вигодовуються материнським молоком, причому, що цікаво, годувати слоненя може не тільки його мама, але й інша лактуюча слониха.

    слониха та слоненя

    Чому слони бояться мишей?

    Здавалося б дивний парадокс природи, могутній та гігантський слон боїться маленької мишки. Насправді ні, так як боязнь слона мишей, яка стала «притчею во язицах» насправді не більш ніж міф, легенда, так як слони мишей не бояться, про це добре знають працівники зоопарків, тамтешні слони повністю байдужі до маленьких гризунів і не звертають на них ніякої уваги.

    Але звідки йдуть корені у цієї кумедної легенди? Є версія, що слони бояться мишей, тому що в минулі часи мишей було так багато, що вони наважувалися нападати на слонячі ноги, і навіть примудрялися прогризати до кісток кінцівки слонів. Але це просто пояснення легенди, яка не має під собою реальної підстави

    слон та миша

    Чому у слона довгий ніс?

    Довгий слонячий хобот, він же ніс також став основою для багатьох міфів та легенд. Так, наприклад одна повчальна африканська казка розповідає нам про цікаве слоненя, який бажаючи дізнатися, хто живе в болоті, потрапив у пащу до крокодила. Крокодил схопив слоненя на ніс, бажаючи затягнути до себе під воду, слоненя ж пручався з усіх сил і в підсумку таки вирвався з пащі крокодила, тільки ніс у нього після цього став довгим-довгим і перетворився на хобот. І з тих пір мовляв всі слони володіють довгими хоботами як результат цікавості того слоненя, який засунув свій ніс, куди не треба.

    Насправді ж хобот у слонів поступово сформувався в результаті мільйонів років еволюції. І що цікаво, молоді слоненята протягом декількох місяців навчаються мистецтву управління своїм хоботом.

    Цікаві факти про слонів

    • Серед слонів, як і серед людей, є правші та лівші.
    • Слони не потіють, так як у них просто відсутні сальні залози. Водні процедури і грязьові ванни, які так люблять слони допомагають їм знизити температуру тіла.
    • Слони, поряд з дельфінами та мавпами входять в список найрозумніших тварин на планеті, вони володіють чудовою пам’яттю, пам’ятають образи і місця важливих подій, володіють емпатією, розвиненими емоційними переживаннями, здатні радіти, сумувати, співпереживати своїм близьким.
    • Приручені слони мають добродушний характер, вони терплячі і поступливі. Але якщо слона довести (а для цього треба добре постаратися) то буде не солодко, коли слон в результаті тривалого стресу або сильних емоційних переживань впадає в сказ, він починає трощити все навколо себе.

    Слони, відео

    І на завершення цікавий документальний фільм «Життя родини африканських слонів».


  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *