Скунс – самий смердючий звір на планеті

скунс

Зміст:

  • Скунс: опис, будова, характеристика. Як виглядає скунс?

  • Запах скунса

  • Де мешкає скунс

  • Що їдять скунси

  • Скільки живе скунс

  • Спосіб життя скунсів

  • Вороги скунсів

  • Види скунсів, фото та назви

  • Розмноження скунсів

  • Домашні скунси

  • Цікаві факти про скунсів

  • Скунс, відео

    Якого звіра інші представники тваринного світу боятися більше всіх? Ні, не лева, не ведмедя, не тигра, і не будь-якого іншого навіть самого сильного і грізного хижака, а нашого сьогоднішнього героя – скунса. Навіть дуже голодні хижаки обходять його стороною, виною всьому, зрозуміло, знаменитий запах скунса, настільки нестерпний, що відлякує практично всіх.

    Скунс: опис, будова, характеристика. Як виглядає скунс?

    Скунс належить до ссавців ряду хижих, і до недавнього часу зоологи відносили його до сімейства куницевих, але зараз переглянули свою думку. Тепер вважається, що скунси утворюють своє власне сімейство скунсових.

    Впізнати скунса легко за його «фірмовим» забарвленням, що складається з білих плям, смуг і/або плям на чорному тлі. Скунси мають досить міцну статуру, пухнастий хвіст і короткі ноги з гострими кігтями, відмінно пристосовані для риття.

    Зір у скунсів слабкий, але цей недолік з лишком компенсується чудовим нюхом і слухом.

    скунс

    Найбільші з сімейства скунсових – свинорилі скунси важать до 4,5 кг, найменші – плямисті скунси не важче 1 кг.

    В цілому зовнішній вигляд скунса дуже привабливий, деякі люди навіть одомашнюють скунсів, попередньо вирішивши проблему з їх запахом, про це більш детально напишемо трохи нижче.

    скунс

    Запах скунса

    Більш ніж неприємний запах цих звірів, мабуть, є їх головною характерною рисою. Джерелом неприємного запах скунса є спеціальні пахучі анальні залози, що виділяють їдку речовину, вона власне володіє настільки специфічним ароматом. Причому ароматизований струмінь секрету може вибризкуватись скунсом на відстань 1-6 м.

    Насправді запах служить скунсу настільки незвичайним захистом від хижаків, і до того ж вельми дієвим захистом. При небезпеці скунси не намагаються сховатися від ворогів, а замість цього піднімають свій пухнастий хвіст і загрозливо тупотять лапами об землю. Якщо застереження не допомогло, тоді скунс повертається спиною і вистрілює у ворога своєю смердючою маслянистою рідиною. Щоб описати, на що схожий запах скунса, мабуть, не вистачить словесних епітетів. Як результат багато хижаків, знаючи про такий специфічний спосіб захисту скунса, воліють краще з ним взагалі не зв’язуватися і тримаються від нього подалі.

    скунс пукає

    Цікавий факт: запах секрету скунса настільки стійкий, що при попаданні його, наприклад, на людський одяг, його краще відразу спалити, так як всі засоби очистити після цього одяг, зможуть лише замаскувати неприємний запах, але ніяк його не вивести повністю.

    Де мешкає скунс

    Скунс живе практично по всій території Північної Америки, від Канади до Мексики, зустрічається в Південній Америці і на островах Індонезії. Більше ніде цих смердючих звірків немає.

    В якості місць проживання вони вибирають лісову місцевість, де відчувають себе найбільш комфортно.

    Що їдять скунси

    Самі скунси є всеїдними хижаками і як наслідок основною їхньою їжею є різні дрібні гризуни, жаби, ящірки. Не гребують вони й падлом, а оскільки вони є всеїдними звірками, то крім м’яса можуть ласувати травою, листям, різними плодами, горіхами.

    Скунси часто виходять на нічні полювання, і щоб успішно наздогнати здобич користуються своїми відмінно розвиненими нюхом і слухом. На дрібних гризунів вони влаштовують засідки, вичікуючи їх, а коли ті з’являються, вони роблять стрімкий стрибок, хапаючи здобич лапами і зубами.

    А ще скунси дуже люблять мед, і коли на їх шляху попадається бджолиний вулик, то вони неодмінно його розоряють. Бджолині укуси для них не страшні завдяки густій шерсті, через яку бджолине жало проникнути не здатне.

    скунси

    Скільки живе скунс

    У природних умовах скунси живуть не довго, максимум два-три роки, зате в домашніх умовах термін їх життя може досягати і до десяти років.

    Спосіб життя скунсів

    Скунси живуть невеликими сім’ями або поодинці, і їх спосіб життя багато в чому обумовлений природними ритмами. Скунси не йдуть на зиму в сплячку подібно ведмедям, але, тим не менш, зимову пору вони проводять у своїх норах, які або риють самі, або ж захоплюють у інших звірів. Також за літо і осінь вони намагаються нагромадити на зиму як можна більші запаси підшкірного жиру, з якими набагато легше пройти через зимові холоди. З настанням весни скунси виходять із своїх нір, стають більш активними.

    скунс полює

    Вороги скунса

    Завдяки настільки дивовижному «ароматичному» захисту у скунса практично немає ворогів в природних умовах, буває, що на них можуть нападати молоді хижаки: лисиці, койоти, пуми, але виключно по недосвідченості, будучи ще незнайомими зі «ароматами скунса». Також полювати на скунсів можуть деякі хижі птахи, як наприклад віргінський пугач, що живе в США, але тільки з причини свого слабкого нюху, пугач просто не сприймає захисний запах скунса або сприймає, але не настільки сильно, як інші звірі.

    Види скунсів, фото та назви

    Смугастий скунс

    Найпоширеніший представник сімейства скунсів. Мешкає на території Північної Америки від Канади до Мексики, часто селиться в лісах.

    Смугастий скунс

    Мексиканський скунс

    Мексиканський скунс близький родич смугастого скунса, так і зовні він на нього схожий, відрізняє його лише наявність більш м’якої і довгої шерсті. Також на голові у нього є довге волосся, з-за яких його ще називають капюшоним скунсом. Живе на території Мексики та в деяких південних штатах США: Арізоні, Техасі.

    Мексиканський скунс

    Східний плямистий скунс

    Найменший представник сімейства скунсових. Хоча не дивлячись на маленькі розміри, своїм вмінням випускати смердючі аромати цей скунс не поступається своїм більш великим побратимам. Також характерною його відмінністю є забарвлення – його шерсть вкрита білими розірваними смужками, створюючи ілюзію плямистості (звідси і назва виду). Мешкає в обох Америках.

    Східний плямистий скунс

    Південноамериканський скунс

    Південноамериканський скунс мешкає в багатьох країнах Південної Америки: Перу, Болівії, Парагваї, Аргентині, Чилі. Своїм виглядом і звичками багато в чому схожий зі смугастим скунсом.

    Південноамериканський скунс

    Смердючий борсук

    Спершу вчені зоологи відносили смердючого борсука до сімейства куницевих, але пізніше завдяки пахучим властивостям цих тварин зарахували їх до царства скунсів. На відміну від своїх смердючих колег, що мешкають в Новому Світлі, смердючий борсук живе на островах Індонезії. За зовнішнім виглядом вони схожі зі звичайними барсуками, а ось за звичками і способом захисту від хижаків це вилитий скунс.

    Смердючий борсук

    Розмноження скунсів

    Скунси є полігамними тваринами, один самець, як правило, вступає у статеві контакти з декількома самками, створюючи, таким чином, собі невеликий звіриний гарем. Шлюбний період у скунсів починається з початку весни, а до середини літа, після недовгої вагітності у самок народжуються дитинчата. Зазвичай в середньому в однієї мами скунса народжується від 6 до 10 малюків. Маленькі скунси подібно кошенятам народжуються сліпими і тільки через тиждень у них починаються відкриватися очі, перший час вони абсолютно безпорадні і знаходяться в повній залежності від мами, яка вигодовує їх молоком. Потім малюки починають швидко рости і міцніти і до чотирьох місяців вони вже становлять серйозну «пахучу» небезпеку для оточуючих.

    маленький скунс

    Домашні скунси

    Останнім часом серед любителів дивовижних звірят з’явилася мода на домашніх скунсів. А чому б і ні, адже за своїм зовнішнім виглядом вони досить приємні і симпатичні звірятка. Але як бути з запахом? Вихід був знайдений, домашнім скунсам просто видаляють анальні залози, що виділяють «фірмовий» запах і скунс стає абсолютно нешкідливим в цьому плані.

    Щодо догляду та харчування скунса домашнього, то він багато в чому схожий з аналогічними у собак. Тобто скунсів можна годувати такою ж їжею, якою Ви годуєте свого домашнього пса.

    домашній скунс

    Цікаві факти про скунсів

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *