Пінгвіни – корінні жителі Антарктиди

пінгвіни

Зміст:

  • Пінгвін: опис, будова, характеристика. Як виглядає пінгвін?
  • Де живуть пінгвіни
  • Скільки живуть пінгвіни
  • Чим харчуються пінгвіни
  • Вороги пінгвінів
  • Спосіб життя пінгвінів
  • Види пінгвінів, фото та назви
  • Розмноження пінгвінів
  • Чи їдять пінгвінів?
  • Цікаві факти про пінгвінів
  • Пінгвіни, відео

    Втім, не тільки корінними жителями Антарктиди є ці дивовижні птахи, так як пінгвіни мешкають ще й, наприклад, в… Африці (так, ось такий парадокс), але тільки в самій південній її частині, на території ПАР (Південно-Африканська республіка). Ці нелітаючі птахи з цікавими звичками і незвичайним зовнішнім виглядом давно стали об’єктом дослідження багатьох зоологів, героями дитячих мультиків (як наприклад Мадагаскар). Саме слово «пінгвін» за однією версією валлійського походження і походить від слів «pen» – голова й «gwyn» – біла, так спочатку називали померлу сьогодні безкрилу гагарку, яка була дуже схожа на пінгвінів, і ця назва згодом перейшла до них. За іншою версією назва «пінгвін» походить від англійського «pinwing», що означає крилошпилька. І нарешті, за третьою версією назва пінгвінів латинського походження, так як латиною слово «pinguis» означає «товстий».

    Пінгвін: опис, будова, характеристика. Як виглядає пінгвін?

    Всі без винятку пінгвіни першокласні плавці, до того ж вони вміють чудово пірнати. А ось літати вони, на жаль, не вміють від слова зовсім. Та й по землі вони пересуваються дуже незграбно із-за особливостей будови свого тіла.

    Тіло пінгвіна має обтічну форму і розвинену мускулатуру грудного кіля, яка часом становить чверть від загальної маси цієї птиці. Також тіло пінгвінів зазвичай досить масивне (тут згадуємо латинську назву цього птаха) і покрите пір’ям з боків.

    пінгвіни

    Голова пінгвіна не дуже великих розмірів, тим не менш, вона знаходиться на рухомій, гнучкій і короткій шиї та володіє потужним і гострим дзьобом.

    Навіщо пінгвінові крила, якщо він не вміє літати? Таке закономірне питання може виникнути, і ми відповімо на нього, справа в тому, що крила пінгвіна в процесі еволюції перетворилися на ласти, які під час плавання обертаються в плечовому суглобі за принципом гвинта, все це перетворює пінгвіна у відмінного плавця.

    Ноги пінгвіна короткі і одночасно товсті, на кожній нозі по 4 пальці, з’єднані між собою плавальними перетинками. Власне будова ніг і призводить до того, що пінгвіни пересуваються настільки смішно і незграбно, вони влаштовані так, що їм доводиться тримати своє тіло завжди строго вертикально до поверхні землі.

    пінгвіни

    Є у пінгвінів і короткий хвіст, що складається з 16-20 пір’я, він їм допомагає підтримувати рівновагу і при необхідності вони можуть навіть спиратися на нього наче на підставку.

    Скелет пінгвіна на відміну від інших птахів складається не з порожнистих трубчастих кісток, кістки пінгвіна більше схожі на кістки ссавців. Сурові антарктичні холоди пінгвінам допомагає переносити зігріваючий запас жиру, що має шар в 2-3 сантиметри.

    Оперення пінгвінів густе і щільне, тулуб птахів покритий пір’ям на зразок черепиці, вони ж захищають його від намокання в холодній воді. Забарвлення пір’я та самих пінгвінів у всіх однакове – темна спинка і біле черево.

    Приблизно раз в році пінгвіни линяють, старі пера випадають, а на їх місці виростають нові. У цей період пінгвіни знаходяться виключно на суші, де намагаються максимально сховатися від поривів вітру і взагалі холодів.

    Пінгвін під час линьки

    Пінгвін під час линьки.

    Розміри пінгвінів варіюються в залежності від їх виду, так, найбільший, імператорський пінгвін має 117-130 см довжини і до 40 кг ваги. Маленький пінгвін досягає лише 40 см в довжину і важить в середньому близько 1 кг.

    Де живуть пінгвіни

    У природних умовах пінгвіни мешкають в південній півкулі нашої планети, більше всього воліючи холодну Антарктиду. Але крім цього крижаного континенту живуть вони і на півдні Південної Америки, півдні Австралії і Нової Зеландії, а також в Південній Африці. Правда варто відзначити, що всі, в тому числі і африканські пінгвіни селяться виключно у місцях, де присутні холодні океанічні течії.

    Скільки живуть пінгвіни

    У природних умовах тривалість життя пінгвіна становить 15-25 років. У зоопарках при ідеальних умовах утримання ці птахи можуть доживати до 30-ти років.

    Чим харчуються пінгвіни

    Пінгвіни є всеїдними птахами, так що в раціон їх харчування входить різна морська риба, раки, планктон, дрібні молюски. Маленький восьминіг або кальмар також можуть стати їжею для пінгвіна. Здобич свою пінгвіни видобувають у воді, адже не дарма ж вони чудові плавці. Під час полювання пінгвін може зробити до 900 занурень, швидкість пінгвіна у воді може досягати до 10 км на годину. Дзьоб пінгвіна під час морського полювання працює за принципом насоса, він всмоктує всю дрібну здобич разом з водою.

    пінгвін ловить рибу

    Вороги пінгвінів

    У свою чергу пінгвіни можуть стати здобиччю інших, більш великих морських хижаків: акул, косаток, морських котиків, морських леопардів і морських левів. Чайки також є природними ворогами пінгвінів, так як часто розкльовують їх яйця. Маленькі ж пташенята пінгвінів є бажаною здобиччю для поморників.

    Спосіб життя пінгвінів

    Найцікавішою особливістю відносно способу життя цих птахів є той факт, що в суспільстві пінгвінів панує матріархат. Саме самки пінгвінів вибирають собі вподобаних самців, домагаються їх визнання, потім самці в свою чергу, займаються висиджуванням яєць, у той час як самки добувають їжу. Загалом відносини між статями у пінгвінів діаметрально протилежні багатьом іншим представникам тваринного світу.

    Пінгвіни – колективні істоти і живуть не просто сім’ями, або зграями, а утворюють цілі пташині колонії, які можуть досягати чисельності і до мільйона особин. А на острові Завадовського, розташованого в південній Атлантиці, відома найбільша в світі колонія антарктичного пінгвіна, за приблизними підрахунками там мешкає близько 10 мільйонів цих птахів.

    колонія пінгвінів

    Пінгвіни люблять перебувати в суспільстві собі подібних, але під час шлюбного періоду для продовження роду, самець разом з самкою на час залишають суспільство своїх родичів, і повертаються назад вже з новонародженим малюком, але про це напишемо більш детально-трохи нижче.

    Види пінгвінів, фото та назви

    Згідно сучасної класифікації в світі налічується 6 родів і 19 видів пінгвінів, ми опишемо найбільш цікавих з них.

    Імператорський пінгвін

    Цей представник пінгвінячого царства є найвеличнішим (не дарма ж така назва) і найбільшим: вага імператорського пінгвіна досягає 40 кг при зрості до 115 см. Імператорські пінгвіни живуть виключно на узбережжі Антарктиди. (До речі, у нас на сайті є цікава стаття про них – «Імператорські пінгвіни – вічні засланці в льодах», переходьте за посиланням).

    Імператорський пінгвін

    Королівський пінгвін

    Дуже схожий на свого імператорського родича, але дещо поступається йому розмірами: його зріст, в середньому, становить 90-100 см, при вазі 10-18 кг. Також відрізняється забарвленням пір’я, спинка у них темно-сіра, іноді майже чорна, черевце, як і годиться пінгвінам біле, а з боків голови розташовані яскраво-оранжеві плями. Мешкають королівські пінгвіни на багатьох островах у південній Атлантиці.

    Королівський пінгвін

    Пінгвін Аделі

    Ці пінгвіни середнього розміру, довжина Аделі становить 65-75 см, вага – 6 кг. Також відмінною особливістю цього виду є наявність білих кілець навколо очей. Пінгвіни Аделі живуть в Антарктиді та деяких прилеглих островах (Оркнейських, Південошотландських).

    Пінгвін Аделі

    Північний чубатий пінгвін

    Відмінною особливістю північного чубатого пінгвіна є наявність пучків чорного і жовтого пір’я на голові, що додають птиці більш ніж незвичайний вигляд. Розмір цього пінгвіна становить 55 см в довжину і до 3 кг ваги. Мешкає на ряді островів у південній Атлантиці, у наш час, на жаль, знаходиться під загрозою зникнення.

    Північний чубатий пінгвін

    Золотоволосий пінгвін

    За зовнішнім виглядом, практично ідентичний іншим пінгвінам, але має одну цікаву особливість – над його головою красується пучок пір’я золотистого кольору (звідси і його назва). Довжина тіла і вага трохи більше, ніж у чубатого пінгвіна: довжина – 60-70 см, вага – 5-6 кг. Мешкає в південній частині Атлантики та Індійського океану.

    Золотоволосий пінгвін

    Папуанський пінгвін

    Цей пінгвін займає почесне друге місце після імператорського, за своїми розмірами, його довжина досягає 90 см, вага – до 9 кг. Також характерною особливістю цього виду пінгвінів є їх дзьоб, який пофарбований в оранжево-червоні кольори.

    Папуанський пінгвін

    Магеллановий пінгвін

    Магеллановий пінгвін, як це випливає з назви, мешкає в районі Магелланової протоки, в Південній Америці. Довжина тіла магелланового пінгвіна становить 70-80 см, при вазі 5-6 кг. Розфарбування цих пінгвінів характерне наявністю однієї-двох чорних смуг навколо шиї.

    Магеллановий пінгвін

    Антарктичний пінгвін

    Цей пінгвін, що живе на узбережжі Антарктиди і прилеглих островах, крім фірмового пінгвінячого фарбуванні має додаткову чорну смужку, яка проходить по голові. Довжина його становить 60-70 см при вазі 4-5 кг.

    Антарктичний пінгвін

    Очковий пінгвін

    Також відомий як ослиний пінгвін, чорноногий пінгвін або африканський пінгвін. На відміну від своїх побратимів, що живуть в холодних антарктичних умовах, цей пінгвін мешкає в Південній Африці, на території ПАР (Південно-Африканської республіки), зустрічаються вони і на узбережжях сусідньої Намібії, але тільки в місцях, де є холодна океанська течія. Також від своїх родичів ці пінгвіни відрізняються вузькою чорною смужкою у формі підкови, розташованою на їх грудях.

    Очковий пінгвін

    Малий пінгвін

    Цей вид пінгвіна є найменшим у пінгвінячому сімействі, його зріст становить не більше 40 см, при вазі до 1 кг. Живуть ці маленькі пінгвіни на узбережжях Австралії, Нової Зеландії, Тасманії і прилеглих до неї островів.

    Малий пінгвін

    Розмноження пінгвінів

    Трішки питання про те, як розмножуються пінгвіни, ми торкнулися в розділі про їх спосіб життя, зараз поговоримо про це більш детально. По-перше, у пінгвінів панує матріархат, і самки вибирають собі самця для спарювання, а не навпаки. По друге, пінгвіни – моногамні і створюють пари на все життя.

    Статевої зрілості пінгвіни досягають після двох років. Отже, з настанням шлюбного періоду молоді самки вибирають собі підходящого самця, і з ним усамітнюються для спарювання. В результаті цього в самки через певний час з’являється 1-2 яйця (в окремих випадках їх може бути три). Але висиджуванням яєць, турботою про них займається вже не мама, а тато пінгвін. Самка в цей час займається пошуком їжі, як для себе, так і свого «чоловіка», зайнятого архіважливою справою.

    пінгвін висиджує яйце

    Приблизно через 30-100 днів (в залежності від виду пінгвінів) з яєць вилуплюються маленькі пташенята, вони спершу сліпі, і лише згодом декількох тижнів прозрівають. Не дивлячись на турботу і захист батьків, приблизно 60% пташенят гинуть від голоду, холоду і нападу хижих птахів – поморників, що люблять поласувати пташенятами пінгвінів.

    До своєї першої линьки маленькі пінгвінята знаходяться виключно на суші, тільки з появою густого водонепроникного оперення вони зможуть зануритися у воду.

    По мірі дорослішання маленькі пінгвіни починають об’єднуватися в невеликі групи, які вчені зоологи називають своєрідними «дитячими садками» для пінгвінів. Таке об’єднання має і практичне значення, так як в групі молодим пінгвінам легше захиститися від хижих поморників.

    пінгвіни

    Чи їдять пінгвінів?

    Швидше ні, ніж так. М’ясо пінгвіна хоч і непогано на смак (за розповідями деяких мандрівників), але має дуже специфічний для людського носа сморід. Тим не менш, деякі народи, що живуть на південних островах і європейці-полярники, які освоювали Антарктиду, вживали пінгвінів собі в їжу. Останні це робили, просто, щоб не померти з голоду через брак провіанту.

    Цікаві факти про пінгвінів

    • Першим європейцем, якому пощастило на власні очі побачити пінгвінів, був великий іспанський мореплавець Фернан Магеллан (той самий, який здійснив першу навколосвітню подорож в історії). Власне, на його честь названо магеланнових пінгвінів. Сталася ця знаменна подія в далекому 1520 році недалеко від острова Нова Земля.
    • Серед пінгвінів є навіть свої плавці рекордсмени, такими є папуаські пінгвіни, здатні у воді розвинути швидкість до 36 км на годину.
    • Як відомо, пінгвіни дуже неповороткі і незграбні на суші і впавши, самі піднятися вже не можуть. З цієї причини на деяких полярних антарктичних станціях з’явилася навіть така специфічна професія, як «піднімач пінгвінів», людина в чиї обов’язки входить допомагати пінгвінам піднятися.

    Пінгвіни, відео

    І на завершення цікавий документальний фільм про непросте життя імператорських пінгвінів.


  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *