Коала – плюшевий верхолаз. Частина третя.

коала

Новонароджений коала з’являється на світ дуже маленьким, менше 2 сантиметрів, і важить всього 5 грамів! І ось ця гола, сліпа і абсолютно безпорадна істота відразу ж пускається в свій перший самостійний шлях. Чіпляючись крихітними, слабкими лапками за шерсть, рухомий одним лише інстинктом, він повільно повзе в сумку матері. Опинившись там, відшукує сосок і бере його в рот. Тут і кінчаються поки всі його активні дії. Сосок від припливу молока набухає настільки, що виплюнути його малятко вже не в силах. Вважають, що новонароджений так малий і слабкий, що сам смоктати ще не може, і годування відбувається без його волі. Мимовільним скороченням мускулатури молочних залоз час від часу самка впорскує йому молоко прямо в горлянку.

До кінця другого місяця дитинча виростає настільки, що може вже за власним бажанням випускати з рота сосок і знову присмоктатися до нього. Коли малюкові стає більше трьох місяців, то в отвір сумки можна бачити, що він вже покрився шерсткою, а іноді звідти виглядає маленька лапа. Досягнувши 4-місячного віку, дитинча стає більш рухливим і сміливим, часом він висовує зі свого притулку голову і лапи, наважується навіть здійснювати перші подорожі навколо матері. Надалі він все частіше і частіше виходить погуляти і посидіти на колінах у неї. Однак голод і холодні вітри змушують його знову забиратися в «дитячу». Нарешті настає такий час, коли підросле ведмежа вже насилу втискується туди. П’ятимісячний пухнастий сірий клубочок, що досяг у довжину 25 сантиметрів, назавжди прощається з затишною і теплою колискою.

коала

Вдень, коли тварини сплять, дитинча ніжиться в материнських обіймах, а в сутінки перебирається до неї на спину. У цьому положенні воно відчуває себе спокійно і впевнено навіть, якщо мати підіймається на вершину дерева або перестрибує з сучка на сучок. Так проходить час до року. Тепер маленький коала починає вести самостійний спосіб життя. До чотирьох років він стає зовсім дорослим, досягаючи в довжину 50-60 сантиметрів і ваги до 14 кілограмів. Живуть коали до 20 років.

Повільно збільшується число сумчастих ведмедів, адже вони приносять одного дитинча раз на два роки. Зрідка можна бачити самку з двома малюками, але це пояснюється тим, що самки охоче «усиновляють» покинутих дитинчат.

коала

- Чому зараз доводиться розводити сумчастих ведмедів на спеціальних фермах?
- Колись коали були надзвичайно численні в евкаліптових лісах Східної Австралії (у штатах Вікторія, Новий Південний Уельс і Квінсленд). Скорочення їх кількості почалося одночасно з колонізацією Австралії наприкінці XVIII століття. З появою білої людини коали придбали жорстокого і нещадного ворога. Колонізатори почали вирубувати евкаліптові ліси. Тисячами вбивали звірів заради густого і теплого хутра, а часом і просто заради спорту!

На них полювали і раніше – корінні жителі Австралії, які вживали в їжу їх м’ясо. Але хіба може зрівнятись голий австралієць, озброєний бумерангом, з тисячами «цивілізованих» мисливців з далекобійними рушницями, що ведуть не полювання, а винищення.

Беззахисні і довірливі тварини не можуть втекти або сховатися і стають надзвичайно легкою здобиччю. І ці тварини були начисто знищені в двох східних штатах – Вікторії та Уельсі. Квінсленд залишався останнім притулком, де коали ще зберігалися. Однак в 1927 році уряд оголосив «відкритий сезон». 10 тисяч мисливців знищили більшу частину коал і в цьому штаті. Нарешті стало ясно, що коали скоро взагалі можуть зникнути з лиця землі. І тоді ж, у 1927 році, з великим запізненням в Австралії була введена заборона на полювання цих тварин і прийнята програма з відновлення їх запасів. Ця програма виконується і донині.

коала

На щастя, невеликі колонії коал вціліли від розгрому, але було ясно, що без допомоги людей ці малорухливі і повільно розмножувальні звірі не зможуть самі заселити широкі простори евкаліптових лісів. Були організовані заповідники і ферми, де стали їх розводити. Коли кількість тварин у заповідниках збільшується, то частину їх перевозять і випускають в заздалегідь намічені райони.

Нам пора було їхати і потрібно було розлучатися з моїм ведмедем. Я підійшла до дерева, посадила на нижню гілку сонного звіра і востаннє погладила його. Він відкрив очі, посидів у заціпенінні хвилину-другу, а потім поліз вгору по стовбуру і зник у сутінках гілок. Попрощавшись з господарями Янчеп-парку та подякувавши їм, ми пішли до машини. На наступний ранок «Витязь» був вже в морі. Я вийшла на палубу. На горизонті ще синіла вузька смужка землі. Ми прощалися з Австралією!

Автор: Ю. Філіппова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *