Деревний кенгуру

Деревний кенгуру

Спробуйте уявити собі тварину (точніше сказати, звірятко), що зовнішнім виглядом і звичками нагадує одночасно ведмедя, білку і мавпу. При цьому надзвичайно ліниву (за людськими, зрозуміло, мірками) і завжди як би напівсонну. Ось ця дивна істота і є сумчастий деревний кенгуру (Dendrolagus). Чистюля, одягнений в густу м’яку шубку, володіє також великими вухами, що стирчать і витягнутою мордочкою, кінчик якої увінчаний сміховинним п’ятачком. Цікаво, що спить звірятко не тільки на животі, як більшість тварин, але іноді і сидячи, опустивши довгий ніс на волохате черевце.

Невеликі розміри (досягає в довжину 60 сантиметрів при вазі близько 7 кілограмів) дозволяють деревному кенгуру легко утримуватися навіть на тонких гілках. Він вправно і впевнено переміщається серед вершин двадцятиметрових дерев. Ніякої вам боязні висоти або нападів запаморочення.

Деревний кенгуру

Взагалі Австралія для європейців – паралельний напівфантастичний світ, населений самими химерними творіннями: коалами, бандикутами, вомбатами. Цей таємничий континент дійсно подібний величезній лабораторії, де природою проводилися неймовірні й зухвалі експерименти. Колись, десятки тисяч років тому, Австралія з’єднувалася перешийком з Новою Гвінеєю і Південно-Східною Азією і була вся покрита чудовим незайманим лісом. Однак у міру того, як клімат Землі ставав все більш суворим, ліси Австралії стали зникати. Тому кенгуру довелося освоювати нові території. Потужні задні лапи дозволили їм швидко «акліматизуватися» у преріях. А їх же побратими, що залишилися в заростях, перемістилися на верхні «поверхи» лісу, що теж виявилося дуже зручно: і безпечно, і їжа під боком. Так що з тих пір і донині місця проживання деревних кенгуру – пагорби Нової Гвінеї і Північно-Східного Квінсленда. У Австралії мешкає два види деревних кенгуру, на Новій Гвінеї – близько десятка.

Деревний кенгуру

Подібно до того, як якийсь еквілібрист винайшов жердину, що дозволяє підтримувати рівновагу, деревний кенгуру в свій час «винайшов» для балансу довгий і пухнастий хвіст. Коли кенгуру сидить на гілці, міцно тримаючись за неї потужними м’язистими задніми лапами, його хвіст вільно звисає вниз. Будучи своєрідним центром ваги, він-то і додає кенгуру стійкість, дозволяючи комфортно існувати на висоті і лише зрідка спускатися на землю. Звірятко легко перебирається з гілки на гілку. Тут же він спить і їсть. Постійно живучи в напівтемряві лісу, деревний кенгуру не боїться і тропічних злив. Вони навіть не заважають йому спати. Шерсть розташовується на його тілі таким чином, що дощові струмені стікають вниз, не затримуючись і не накопичуючись на шкірці.

Деревний кенгуру

Деревний кенгуру – нічний звір, його активність різко підвищується з настанням темряви. Вночі він спускається вниз на годівлю і водопій. Його улюблена їжа – листя папороті, лісові ягоди і плоди. У західних променях сонця, коли вологий туман опускається на ліс, кенгуру вибираються зі своїх укриттів і починають приготування до нічних чувань. Останні хвилини згасаючого дня пожвавлюються шурхотом, стрибками і ледь вловимими рухами безлічі нічних істот. Ось повз сім’ї деревних кенгуру пройшов кускус з сімейства лемурових. Кускус і наш герой – добрі сусіди. Вони відмінно уживаються один з одним, незважаючи на те, що обидва живуть на деревах і «на полювання» виходять уночі. Але кускус харчується ніжною молодою зеленню, а кенгуру воліє листя побільше і жорсткіше. Його шлунок подібний шлунку корови чи будь-якого іншого травоїдного. І єдина небезпека, яку можна чекати з боку настільки мирної істоти – це небезпека випадкового потрапляння вам на голову відходів його життєдіяльності.

Деревний кенгуру

Прокинувшись і протерши лапками заспані очі, кенгуру починає рухатися. Спочатку повільно, використовуючи в якості своєрідної третьої лапи хвіст, він охоплює стовбур. Незважаючи на зовнішню незграбність, кенгуру – відмінний лазальщик. Для нього не існує закону тяжіння. Стовбури, гілки та гілочки для кенгуру – мережа доріг і шляхів з тільки йому знайомими поворотами і обходами. Не вміючи, подібно мавпі, перестрибувати з дерева на дерево, кенгуру зате може махнути вниз з висоти 10, 15 і навіть 18 метрів! По землі він переміщається, як звичайний кенгуру. І якщо виникає несподівана небезпека, робить кілька стрибків до найближчого стовбуру, і через мить – знову рідна стихія.

Вверх-вниз, вправо-вліво, випадкові зустрічі з родичами. Деревні кенгуру , живучи пліч-о-пліч один з одним, практично не спілкуються між собою. Кожна самка-кенгуру має окрему територію, розміри якої дозволяють знайти багату поживу для себе і дитинча. Територія самця, як правило, більше. Часом навіть у кілька разів. Іноді на території самця проживає відразу кілька самок. Йому це полегшує пошук подруги в шлюбний період. Тим більше що період цей дуже короткий.

Деревний кенгуру

…Мить кохання – і партнери, нехтуючи залицяннями і вдячними ласками, розлучаються. На відміну від приматів, які схильні встановлювати тривалі зв’язки, деревні кенгуру зустрічаються без емоцій і розлучаються без печалі. Самка відразу ж після близькості видаляється, супроводжувана малюком торішнього посліду. Майже таким же великим, як вона сама, і, тим не менш, він намагаються за звичкою забратися в материнську сумку. Мати з обуренням відганяє переростка, і той відходить з почуттям безповоротної втрати. Незалежність і свобода поки його лякають.

Деревний кенгуру

Новонароджений ж деревний кенгуру, сліпий і слабенький, позбавлений шерсті, розміром всього в пару сантиметрів, насилу видряпується в сумку. У ній йому судилося буде провести близько року, поки він не набере вагу і не придбає таку ж густу, як у мами, шерсть. Звичайний кенгуру, до речі, вигодовує дитинча не більше шести-восьми місяців. Але, мабуть, його деревний побратим розвивається так само повільно, як і пересувається. Він флегматичний, неквапливий, життя його протікає в особливому, уповільненому темпі. Половину життя він спить. Іноді здається, що листя, яке він поїдає містить снодійне. Як виявилося, в цьому є частка правди. Але отруйні речовини, що містяться в листі, нейтралізуються в організмі звірка. Тим більше що їсть кенгуру мало, компенсуючи нестачу калорій сном і мінімумом рухів.

Пересуваючись зі швидкістю менше 1 км/год., постійно перебуваючи як би між сном і дійсністю, ця загадкова істота досягла своєрідної гармонії. Отже, вгору-вниз, вправо-вліво, випадкові зустрічі з родичами…

Автори: А. Крилов, О. Натолока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *